Studio / 4,5 minute read door Ferry de Gier

6 vragen aan Tobias, onze nieuwe stagiair

Er is weer een nieuw ontwerptalent gestart bij Evers + de Gier. Welkom Tobias! Hij heeft zijn huis en haard in Groningen verlaten om bij ons hier in Rotterdam stage te lopen. Stoer! Tobias is student Grafisch Ontwerp aan de Academie Minerva in Groningen en komt ons team de komende 6 maanden versterken! Nieuwsgierig als wij zijn hebben we hem wat vragen gesteld.

Wat deed je voor Evers + de Gier?

Op dit moment studeer ik aan de Academie Minerva in Groningen, het hoge noorden dus. Daar studeer ik Grafisch Ontwerp en zit ik in mijn laatste jaar. Daarvoor heb ik Grafisch Vormgeven gestudeerd aan het Deltion College in Zwolle. Op Minerva heb ik een breed aanbod gekregen op het gebied van grafisch ontwerp wat ik heel tof vind. Van klassieke typografie tot aan interactieve projecten.

Laat eens wat zien dan!

img_6448
Goede hekken maken goede buren, 2016

 

Deze opdracht ging over een zogenaamde achterstandswijk in Groningen. Als ik door deze wijk liep viel het mij steeds op dat elk steegje afgesloten was met een hek. Elk muurtje vol zat met ijzeren punten en elk hek was afgesloten met een dik slot. Maar als je de mensen sprak op straat waren ze allemaal aardig en zaten buren gezellig met elkaar te barbecueën. Daarom heb ik deze quote verwerkt in deze typografische poster gebaseerd op de hekken en punten.

eindexamenexpo

Eindexamenposter, Ontwerpvoorstel voor een poster voor de eindexamen expositie, 2015

 

Stagiair bij Evers + de Gier. Waarom koos je voor ons?

Als noorderling wilde ik sowieso naar de randstad toe. Omdat hier meer gebeurt op ontwerpgebied, maar ook om te kijken of er andere opvattingen zijn over ontwerp. Jullie hadden nog niet zo’n goede site als nu dus via Bēhance zag ik jullie werk. Daar zag ik goede strategische werken die ik ook interessant vond. Veel identiteiten waarvan ik meteen het concept begreep en daar hou ik van in ontwerp, duidelijk en helder ontwerp. Ook leek het mij interessant om bij een kleiner bureau stage te lopen omdat je dan een proces van begin tot eind mee kan lopen. Ook omdat ik na mijn studie graag (waarschijnlijk met studiegenoten) voor mijzelf wil beginnen is het leerzaam om dit proces te doorlopen.

Van welke opdrachten word je super enthousiast?

Het liefst ben ik bezig met identiteiten waarbij je uit moet zoeken waar de kracht van het bedrijf of merk ligt. Als je de kracht eenmaal helder hebt kun je daarop de hele identiteit baseren en die daarna goed toepassen op elk mogelijk denkbare uiting.

Waar krijg jij inspiratie van?

Ik haal mijn inspiratie uit verschillende dingen. Veel van de vrije ontwerpen van bijvoorbeeld Niessen en de Vries of Studio Feixen. Maar eigenlijk krijg je de meeste inspiratie door de kijk op de wereld van de mensen om je heen. Mensen die je op straat ziet, waarmee je een biertje drinkt of waarmee je vaak omgaat.

9c27b896c012ce033b3ece489d1b5b38
Onno Blase, scheve palen project

 

tumblr_ogqgpssu5g1smttlzo5_1280
Studio Feixen, Nuits Sonores 2016

 

Al grootse plannen voor na je stage?

Eerst mijn afstudeerproject, daar ben ik na mijn stage volop mee bezig. Ik ben nu al bezig om met studiegenoten te bedenken of we na de studie eventueel iets voor onszelf willen beginnen. Tijdens onze afstudeerperiode zal het uitwijzen of wij dit echt gaan opstarten. Anders zou ik eerst bij een bureau een paar jaar willen meedraaien om daarna voor mijzelf te beginnen.

En dan nu de allerbelangrijkste vraag! Als je een lettertype zou zijn, welk lettertype zou je zijn en waarom?

Dat zou waarschijnlijk de Gotham zijn. Niet alleen omdat deze is ontworpen door een naamgenoot (Tobias Frere-Jones). Het is een strak geometrisch lettertype, ontworpen door de inspiratie die de ontwerper vond op oude gebouwen en winkels. Een stevig en fris lettertype dat niet afstandelijk is.

Tobias welkom heten? Dat vind ie leuk! Stuur een mailtje naar tobias@eversendegier.nl

Of bekijk meer werk van hem op:
www.tobiasvandervalk.com

Ferry de Gier


06 305 535 64

Eerdere stories